Werken als hovenier rondom het huis

Ben je graag met je handen bezig en ben je al vaak in je eigen tuin bezig? Dan is het werk als hovenier misschien wel iets voor jou! Als hovenier hou je je bezig met de tuin van andere mensen maar het kan ook voorkomen dat je openbare tuinen of bosgebieden moet onderhouden. Hoveniers kunnen zich richten op aanleggen van tuinen, parken, plantsoenen, sportparken en groenstroken en/of het onderhouden hiervan.  Als hovenier moet je dus ook wel een beetje sociaal aangelegd zijn want je zal ook in contact komen met je klanten. De eigenaar van de tuin waar je aan de slag gaat bijvoorbeeld. Zij moeten wel eerst hun plan aan jou vertellen zodat jij dat zo goed mogelijk kan uitvoeren.

Aan de slag

Het takenpakket van de Hovenier is dus zoals hierboven al vermeld heel veelzijdig; van metselwerk en elektra tot gras maaien of snoeien. Je hebt veel verschillende mogelijkheden, maar bent uiteindelijk altijd buiten bezig met je handen om een tevreden klant achter te laten. Naast het hebben van veel kennis van planten of struiken is de hovenier ook op de hoogte van allerlei andere zaken die in een tuin te vinden zijn, zoals verlichting, veranda's en vijvers. Dit betekent dat hij naast het aanleggen van de tuin ook een vijver kan bouwen of een veranda kan maken voor de opdrachtgever. Daarnaast kan het zijn dat je als hovenier een stratenmaker inhuurt wanneer dit nodig is om een terras of pad aan te leggen. Er zijn genoeg mensen die het tuinieren als een hobby zien en dit niet graag uit handen geven aan een hovenier. Echter is voor mensen die hier meer moeite mee hebben de hovenier een uitkomst.

Voor- en nadelen

Zoals elke baan kent ook het werken als hovenier zijn voor- en nadelen. Laten we beginnen bij wat nadelen. Het werken in een tuin zal niet altijd even fris zijn. Je krijgt namelijk sneller te maken met ongedierte. Bijvoorbeeld met Spint. Een goede Biologische bestrijding is hierbij dan ook echt noodzakelijk. Daarnaast kan werken in de tuin erg belastend zijn voor je lichaam. Neem daarom elke keer goede houdingen aan en zorg ervoor dat je voldoende pauzes en rust neemt tussen het werken door. Nu komen we wel gelijk ook weer bij een groot voordeel, je werkt namelijk altijd in de buitenlucht. Hoe lekker is dat? Zeker in de lente/zomer periode is het werken als hovenier echt een pretje. Vergeet niet om zonnefactor op te smeren zodat je niet verbrandt maar wel een lekker kleurtje krijgt!