Design tips: hoe maak je een natuurlijke tuin?

Geknipte figuur buxus bollen en strak gemaaide gazonnetjes hebben natuurlijk een elegante uitstraling. Maar persoonlijk voel ik mij toch meer aangetrokken tot een natuurlijk, misschien ietwat verwilderd tuintje. Voor mij straalt het zorgeloosheid uit, en werkt het meer uitnodigend dan een strak gazon. In mijn eigen tuin zie ik niets liever dan enthousiaste druivenstruiken die de pergola overmeesteren, kronkelpaadjes die je doen dwalen door de hele tuin en vlinders die vrolijk hun bloemetjes voor het uitzoeken hebben. Als jij ook toe bent aan een wat natuurlijkere tuin, lees dan deze tips eens!

Softscape

Naturalistische tuinen worden vaak geïnspireerd door de stijl en het kleurenpalet van natuurlijke landschappen, zoals de bossen, weide, moerassen of steppen. Natuurlijk kan je niet zomaar ieder klimaat nabootsen in je tuin: een droog savanne landschap werkt in ons koude kikkerlandje toch niet zo overtuigend. Ongeacht welk landschap je kiest, zorg voor een paar groenblijvende struiken die de structuur organiseren in je tuin. Rondom deze ankers kan je kleinere bosjes en siergrassen planten, waartussen je je paden laat kronkelen.

Hardscape

Kies voor natuurlijke materialen, zoals lokale stenen, grind, recyclede producten en houten tuinschermen. Je wil zo min mogelijke elementen die door de mens is gemaakt in je tuin. Mijd daarom plastics en kunststoffen.

Zit elementen

Ook bij het uitkiezen van tuin elementen moet je onthouden: de natuur heeft de overhand. Kies daarom liever voor lichte en verplaatsbare stoeltjes dan een logge gestationeerde lounge set. Bijkomend voordeel is dat je je gedurende de seizoenen heen steeds op het lekkerste plekje in je tuin kan gaan zitten. De schaduw van de boom is misschien in de zomer heel aantrekkelijk, waar je in de winter juist graag de schaarse zonnestraaltjes meepakt.

Paden

Wanneer je paden vormt in je tuin, kies dan wederom voor natuurlijke materialen. Geen tegels, maar grind. Gebruik organische vormen in plaats van harde rechte lijnen. De scheidingslijn tussen tuin en pad kan je verzachten met planten die over de rand heen hellen.

Ongerepte natuur

Zorg dat je in je tuin ook een aantal ‘wilde vakken’ maakt. Niet ieder hoekje van je tuin hoeft uitgedacht en gedesignt te zijn. Laat sommige plekken maar lekker verwilderen. Bijvoorbeeld onder een bomendek. Dit zal tevens een enorme boost zijn voor de biodiversiteit in je tuin, omdat wilde struiken en grassen veel meer insecten en vogels aantrekken.

Jouw tuin is jouw ontdekkingsreisje, jouw uitstapje naar de natuur. En in een bos valt er altijd iets nieuws te ontdekken. Je kan daarom tenslotte een paar details of accenten toevoegen op verrassende plekjes in je tuin, zoals een waardevol beeldje in de holte van een boom.