Is uw woning voorzien van infrarood warmtepanelen?

Ieder jaar wordt het steeds belangrijker om over te stappen op duurzame alternatieven. Ook als het op verwarmingen aankomt zullen we voor een energiezuinige opties moeten gaan. Een ideaal alternatief voor fossiele brandstoffen is het aanleggen van infrarood warmtepanelen. Hoe goed werken deze warmtepanelen? Is infrarood net zo effectief als een cv-ketel? Het antwoord op deze vragen worden hieronder besproken. 

Hoe werken infrarood warmtepanelen?

Infrarood warmtepanelen zorgen voor warmte in specifieke plekken in de kamer. U kunt bijvoorbeeld de warmtepanelen plaatsen onder de eettafel, zodat het lekker warm is tijdens het eten. Bovendien warmen de panelen snel op en heeft u in een mum van tijd warme voeten. Het grote voordeel aan infrarood warmtepanelen is dat het erg energiezuinig is. Enkel de plekken die verwarmd moeten krijgen warmte aangevoerd, waardoor delen van het huis niet onnodig worden verwarmd. De platen werken op stroom en zijn goed geïsoleerd aan de onderzijde zodat weinig warmte verloren gaat. Het rendement van infrarood warmtepanelen ligt daarom ook erg hoog: kwalitatieve panelen kunnen 93% van de energie omzetten in warmte. Door infrarood warmtepanelen aan te schaffen kunt u dus flink besparen op de energierekening. 

Hoe effectief zijn warmtepanelen als infrarood verwarming?

U zou infrarood warmtepanelen als prominente warmtebron kunnen gebruiken, of als bijverwarming. Een infrarood verwarming is handig doordat de panelen vrijwel overal geplaatst kunnen worden, bijvoorbeeld op het plafond of aan de muren. U kunt dus helemaal zelf bepalen welke plekken in het huis zeker voorzien moeten zijn van de infrarood warmtepanelen. In principe zou u op deze wijze infrarood kunnen gebruiken als hoofdverwarming, maar er zijn ook velen die ervoor kiezen om het als bijverwarming in te zetten en dat is wel zo prettig.

Infrarood warmtepanelen kunnen in combinatie met een warmtepomp of een cv-ketel in een woning worden geplaatst. Door de infrarood warmtepanelen in te zetten kunt u de hoofdverwarming een stuk lager draaien en zo kosten verlagen zonder warmte te verliezen. De panelen nemen in dat geval de functie als hoofdverwarming over. De panelen kunnen worden geplaatst op plekken waar u graag nog wat extra warmte wilt ervaren. Denk aan locaties waar u veel tijd doorbrengt, bijvoorbeeld in de werkkamer of eethoek. Een voordeel aan warmtepanelen is dat ze binnen een paar minuten volledig zijn opgewarmd. Zo bevindt u zich in een mum van tijd in een heerlijk verwarmde ruimte. Kortom, een infrarood verwarming kan worden ingezet als hoofdverwarming of in combinatie met een waterpomp of ketel.