Drie tips voordat je zonnepanelen gaat plaatsen

Dit artikel gaat over het plaatsen van zonnepanelen. We geven hier een drietal aanwijzingen voordat je dat gaat doen: kijk ook naar alternatieven, doe een gedegen scan en wees zorgvuldig bij de keuze van een installateur.

Alternatieven

Behalve dat stroom die wordt opgewekt met zonnepanelen groene stroom is, kunnen zonnepanelen goed zijn voor je portemonnee. Je beschouwt de plaatsing van zonnepanelen dan (tevens) als een investering. Maar je kunt dat geld bijvoorbeeld ook steken in de warmte-isolatie van je woning. Dat is een andere manier van energiebesparing en dus duurzamer wonen. Je hoeft je geld niet per se voor de verduurzaming van je woning te gebruiken. Je zou kunnen kiezen voor het kopen van een elektrische auto. Het gebruik daarvan is op termijn goedkoper dan van een auto met brandstofmotor en milieuvriendelijker. Er zijn tal van manieren om je geld te laten renderen. We kijken in dit artikel echter alleen naar het rendement van zonnepanelen, maar je zou natuurlijk voor de plaatsing daarvan alternatieven kunnen onderzoeken.

Dakcheck uitvoeren

Voordat je zonnepanelen in Overijssel gaat plaatsen, is het wenselijk om te weten welk rendement die je kunnen gaan opleveren. Dat is echter nooit exact te bepalen. Sowieso is het aantal zonnige dagen een inschatting en dat hebben we niet in de hand, maar speelt wel een belangrijke rol bij de stroomopbrengst van zonnepanelen. Maar je kunt op het web informatie vinden over wat de invloed is van de windrichting waarin de zonnepalen worden geplaatst. Ook de hoek die de panelen krijgen, speelt een rol bij de opbrengst. Hoeveel dakoppervlakte is beschikbaar, dat je zinvol kunt gebruiken voor zonnepanelen? De organisatie Milieu Centraal biedt op hun website een handig gereedschap, dat met de beantwoording van een aantal vragen een inschatting van de opbrengst van zonnepalen op je dak geeft.

Installateur

De laatste tip die we geven van de 3 tips voordat je zonnepanelen gaat plaatsen, heeft betrekking op de installateur. Een goede installateur zoals Solease.nl bepaalt het legplan van de zonnepanelen op een van de volgende manieren. Met satellietfoto’s wordt in een computerprogramma het beste legplan gemaakt. Er kan ook een expert van het installatiebedrijf langskomen om de situatie ter plaatse te bestuderen. Zo’n bezoek is sowieso nodig om de plaatsing te bepalen van de omvormer en bekabeling. Natuurlijk zijn de kosten belangrijk, maar ook het legplan. Verder kijk je naar de technische specificaties. Welke garanties worden gegeven? En tenslotte is de reputatie van de installateur belangrijk.