Houtgekte

In de GAMMA word ik vaak overweldigd door het aanbod aan hout. Een simpele plank aan je muur slaan loopt al gauw uit op een enorme houtstudie. Want al die vak termen zijn duizelingwekkend! MDF, spaanplaat, massief hout, fineer… Wat is nou het verschil tussen al deze houtsoorten?

Massief hout

Een product van massief hout is eigenlijk vrij rechttoe rechtaan. Deze bestaat immers puur uit hout: een meubel is opgebouwd uit houten planken die al dan niet aan elkaar gelijmd zijn. Planken zijn meestal niet breder dan 30cm. Wanneer houten planken op elkaar worden verlijmd, heeft het als voordeel dat het minder gaat verbuigen. Je hoort men wel eens zeggen dat hout ‘leeft’ of ‘werkt’. Hout krimpt en zet uit naarmate het meer vochtigheid uit de lucht opneemt. Daarom zal een deur vaker in de zomer dan in de winter knellen. En daarom zal je nooit een massief houten tafel buiten moeten laten staan. Wanneer je twee planken in tegengestelde richting verlijmd, zullen deze tegen elkaar in werken, waardoor het gehele oppervlakte recht blijft. Je ziet daarom de nerven van het hout om en om lopen.

Fineer

Bij fineer komt er eigenlijk zeer weinig hout aan de pas. Het is een hele dunne houten oppervlak of blad, vaak niet dikker dan 0,6mm. Deze wordt verlijmd op een draagplaat. Die draagplaat kan ieder ander materiaal zijn, maar vaak zijn dit MDF, spaanplaten, multiplex of triplex. Fineer is in principe dus alleen een afwerking van de oppervlakte. Omdat het materiaal zo dun is, hoef je niet bang te zijn dat het hout gaat werken. De lijm is sterk genoeg om het recht te houden. Het voordeel van fineer is dat het relatief goedkoop is. Bij fineerplaten van goede kwaliteit lijkt het net of het massief hout is.

Spaanplaten

Een spaanplaat is weldegelijk van hout gemaakt, maar is het resultaat van verlijmde en samengeperste houtsplinters. Het is dus eigenlijk een restproduct van de (massief)houtindustrie. Dat betekent helaas niet dat het duurzaam is, omdat het product moet worden verlengd met lijm om zijn sterkte te krijgen. Een spaanplaat wordt vaak afgewerkt met een kunststof laagje. Het voordeel hiervan is dat het erg robuust is en super makkelijk schoon te houden. Ook kan er voor worden gekozen de spaanplaat af te werken met een laag fineer.

MDF

Tenslotte heb je nog MDF platen. Deze zijn vergelijkbaar met spaanplaten: ook hier worden kleine houtdeeltjes verlijmd tot een stevige plaat. Maar in het geval van MDF zijn de houtdeeltjes nog fijner. Spaanplaten zijn gemaakt uit relatief grove houtsplinters. MDF is gemaakt van houtvezels, een soort poeder. MDF is daarom ook vaak een stuk zwaarder dan een spaanplaat meubel.

Natuurlijk zijn er nog veel meer typen hout te vinden in de bouwwinkel. Al deze producten hebben hun eigen kwaliteiten: samengeperst, gelaagd, meer of minder hout, zwaarte, robuustheid, kostprijs. Met deze basiskennis zal je volgende bezoek in ieder geval helderder zijn.