Schade van de zon

Lekker op een terrasje in de zon zitten, urenlang bakken op het strand of een leuke fietstocht met mooi zomer weer, het klinkt allemaal heel erg leuk maar ondertussen doet de zon een hele hoop met je huid en gezondheid. We zien talloze reclames van zonnebrandcrèmes en parasols voorbij komen rond de zomer periode en dat is niet voor niks! De UV straling van de zon kan zonder genoeg bescherming erg veel schade aan je huid bezorgen. In 2019 waren er ongeveer 22.600 nieuwe gevallen van huidkanker en er overlijden per jaar ongeveer 800 mensen aan huidkanker. Over het algemeen is huidkanker goed te behandelen als je er op tijd bij bent! Want zoals je ziet kan ook huidkanker uitzaaien en voor sommige mensen is het dan te laat…

UV straling

Helaas zien we dat huidkanker steeds meer voorkomt, vooral bij ouderen. Deze stijging komt door de bevolkingsgroei en vergrijzing, omdat mensen op oudere leeftijd een grotere kans op kanker hebben. Maar gelukkig zijn er bij huidkanker (in tegenstelling tot bij andere kankersoorten) genoeg dingen die je zelf kan doen om de kans kleiner te maken dat jij het krijgt. Het is logisch dat je van een lekker bruin kleurtje op je huid houdt maar doe dit wel voorzichtig en met mate. Hoe hoger de zon aan de hemel staat hoe hoger het UV niveau zal zijn. Ga daarom rond het middaguur (12:00-15:00) even in de schaduw zitten of zet een schaduwdoek in je tuin. Bij schaduwdoekplaza hebben ze verschillende schaduwdoeken zodat je nog wel lekker buiten kan zitten maar niet verbrandt. UV waardes zijn het hoogst op wolkeloze dagen met blauwe luchten. Echter ook wanneer er bewolking is kunnen UV waardes hoog zijn. Door scattering en reflectie kan het voor komen dat het totaal aan UV straling zelfs soms hoger uitvalt. Dus ook al is het bewolkt, gewoon zonnebrand smeren!

Oplossingen

Hopelijk ben je hier al mee bezig maar om het toch nog een keer te benoemen, bescherm je huid met een minimale factor van 30! Op de dunne huid zoals het decolleté, de nek, de oogleden en de lippen kan je het beste factor 50 smeren. Ook is bescherming voor de ogen en de hoofdhuid erg belangrijk. Neem daarom op zonnige dagen altijd een hoed of pet mee en een goede zonnebril met UV bescherming. Probeer je huid ook regelmatig te controleren. Opvallende en anderskleurige plekken of plekken die jeuken en bloeden, kunnen duiden op huidkanker. Bultjes die groeien of wondjes die niet meer lijken te genezen ook. Je kunt er beter maar vroeg bij zijn!