Worker builder installs plasterboard drywall at a construction site office open space. Plasterboard installer.

Constructieberekening dakkapel, wat moet je erover weten?

Een dakkapel is een zeer populaire uitbreiding aan een woning. Wanneer de keuze wordt gemaakt om een dergelijke uitbreiding te realiseren kan je rekenen op verschillende interessante voordelen. Niet alleen is er namelijk sprake van een uitbreiding van de woonruimte, bovendien zal je ook nog eens kunnen vaststellen dat er kan worden gerekend op meer lichtinval in je huis. Wanneer je graag zo’n dakkapel wil laten realiseren zal je kunnen vaststellen dat er daarbij wel rekening dient te worden gehouden met een aantal concrete eisen. Het is bijvoorbeeld altijd het overwegen waard om een constructieberekening dakkapel uit te voeren. Waarom? Dat laten we je hieronder ontdekken.

Waarom je woning uitbreiden met een dakkapel?

Voordat we dieper ingaan op de constructieberekening dakkapel is het altijd van belang om even voor jezelf op een rijtje te zetten wat nu precies de belangrijkste voordelen zijn die hieraan verbonden zijn. In principe kan je rekenen op twee concrete voordelen. Denk hierbij aan:

  1. Een dakkapel zorgt voor een uitbreiding van de woonruimte; 
  2. De plaatsing van een dakkapel zorgt voor extra lichtinval in huis; 

Het gebeurt niet zelden dat mensen er bewust voor kiezen om een wat kleiner pand aan te schaffen. Dat is van belang omdat ze alleen op die manier de aankoop van vastgoed echt betaalbaar kunnen houden. Een dakkapel plaatsen kan dan uiteindelijk zorgen voor een uitstekende oplossing. Op deze manier kan je, je woning toch nog wat uitbreiden zonder dat je daarvoor een torenhoge investering moet gaan doen. In ieder geval, de keuze maken om je woning uit te breiden met een zogenaamde dakkapel zou dus in de praktijk zeker en vast het overwegen waard kunnen zijn.

Wat is een constructieberekening dakkapel eigenlijk?

Tijdens het uitvoeren van een constructieberekening dakkapel wordt er gecontroleerd hoeveel belast er op de dragende delen mag en kan komen te staan. Dat is van cruciaal belang om bepaalde vormen van schade te voorkomen. In het verleden was het bijvoorbeeld niet zelden zo dat mensen af te rekenen kregen met scheurvorming in hun huis. Dat was natuurlijk ontzettend vervelend. Dit niet in het minst omdat deze scheurvorming uiteindelijk kon leiden tot zeer aanzienlijke schade. Dat kan natuurlijk niet  de bedoeling zijn. Het laten uitvoeren van een constructieberekening voor je dakkapel dient ervoor te zorgen dat dergelijke schade kan worden voorkomen. Op deze manier wordt de optimale staat van je woning uiteraard op de meest efficiënte manier bewaakt. 

Hoeveel zijn de kosten voor een constructieberekening dakkapel?

Het spreekt voor zich dat een constructeur voor het maken van een constructieberekening dakkapel bepaalde kosten zal aanrekenen. Hoeveel deze kosten exact bedragen wordt in de praktijk bepaald  door verschillende factoren. Denk hierbij niet alleen aan de omvang van de dakkapel, maar ook aan bijvoorbeeld de constructeur waar je een beroep op doet. Is hij bijvoorbeeld op geruime afstand van jouw huis gevestigd? Dan bestaat het risico dat je geconfronteerd zal worden met niet onaanzienlijke voorrijkosten. Deze kosten kunnen uiteindelijk toch een niet onaanzienlijke impact hebben op de totale prijs die je moet betalen voor jouw constructieberekening. Gemiddeld zijn deze kosten in ieder geval gelegen ergens tussen de 150 en 500 euro. Hier kan je dus rekening mee houden.