Zelf een lamp maken

Lampen voor naast bed of bij de tv kun je overal kopen. In oneindig verschillende kleuren, stijlen en van nog meer materialen. Kun je door de bomen het licht niet meer zien? Ga gewoon zelf een lamp maken! Naast dat het ontzettend leuk is om te doen, creëer je nog meer die unieke sfeer mee in je woning. Je kunt op diverse manieren zelf je lamp maken. Met materialen die je zelf bij elkaar verzamelt of een compleet DIY pakket. Dan heb je alle materialen en lichtbron in één keer.

Word ontwerper van je eigen huis

Ga er eens goed voor zitten. Trek er dus gerust een middagje voor uit en bedenk hoe jouw eigen lamp er uit moet zien. Je kunt aan de slag met oude materialen. Bijvoorbeeld een oude lege fles of misschien heb je nog wel ergens een blok hout liggen. Kies je favoriete materialen, je kleuren en maak je eigen design lamp. De nieuwe eyecatcher in je huis. De lichtbronnen kun je online volop kopen. Wellicht een LED lamp met 3 standen. Die hoef je niet te dimmen. Lees de instructies rustig door en ga lekker aan de slag. Jij bent de ontwerper en jij gaat je huis nog meer laten stralen.

Je eigen lamp maken met het DIY pakket

Online kun je tal van inspiratie opdoen hoe je je eigen lamp kunt maken. Maar het nadeel is wel dat je alle benodigdheden zelf bij elkaar moet zoeken of kopen. Dat kan ook handiger. Als je zelf een lamp wilt maken, ga dan voor een compleet DIY pakket. Hierin zit de lamp snoer al bij inbegrepen. Met fitting, schakelaar, dimmer en stekker. Ook krijg je er een complete uitlegkaart bij. Scheelt weer een zoekopdracht in Google.

Welke plek krijgt de lamp?

Bedenk wel eerst waar je de lamp wilt hebben. Bij de tv? Of in de slaapkamer boven je bed? Of toch in dat ene donkere hoekje naast de bank? Op die manier kun je nog beter bepalen welke kleur je wilt voor de lamp, hoe lang het snoer moet zijn en of je al dan niet een schakelaar in het snoer wilt. 

Tips voor optimale verlichting in huis

  • Varieer in lichtsterkte
  • Optisch groter en lichter
  • Gebruik accentverlichting.

Varieer in lichtsterkte

Bij sfeerverlichting draait het dus puur om sfeer. Een mooie manier om te spelen met sfeer is door het gebruik te maken van een dimmer. Hiermee kun je te allen tijde de lichtsterkte aanpassen. 

Optisch groter en lichter

Donkere kleuren maken de ruimte optisch kleiner en het tegenovergestelde gebeurt met lichte kleuren. Dat geldt ook voor verlichting. Varieer eens met verschillende lampen om te kijken wat er gebeurt.

Accentverlichitng

Extra aandacht vestigen op foto aan de muur of bepaald deel van een ruimte? Ga voor accentverlichting.

Trend: zelf een touwlamp maken

Helemaal hip en in tal van interieurstijlen te vinden is de touwlamp. Dit is feitelijk dus een touw met aan het einde een lichtbron. Heel simpel maar heel leuk. Zeker omdat deze lampen zo flexibel zijn. Letterlijk, want je kunt ze zo over een kapstok hangen. Of over een leeg cd-rek aan de muur. Of neem een kijkje tussen de verschillende ophangsystemen als een gietijzeren katrol waar je de touwlamp aan kunt hangen. Zeker iets om in je hoofd te houden voor als je je eigen (touw)lamp gaat maken.